Zo werkt de bouw

‘Toen ik hier laatst langsliep was het nog een kaal stuk grond en nu staat er een compleet nieuwe woning.’ Denk je dit ook weleens? Grote kans van wel, want soms lijkt het alsof nieuwbouwwoningen als paddenstoelen de grond uitschieten. Toch doorloopt de bouw onopgemerkt een aantal stappen. We leggen je graag uit hoe het bouwproces van onze Horizonwoningen eruitziet en wat erbij komt kijken.

In de fabriek

We starten met de bouw van jouw nieuwbouwwoning als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit zijn de opschortende voorwaarden, bijvoorbeeld het behalen van het benodigde percentage verkochte woningen en het verkrijgen van de juiste vergunningen. Dit is ook het startsein om achter de schermen de productie van de woningen in de fabriek voor te bereiden, denk bijvoorbeeld aan het gedetailleerde tekenwerk of het bestellen van de materialen. Omdat de woningen geproduceerd worden in onze fabriek, moet niet alleen de basiswoning, maar ook alle keuzes die jij als koper maakt ‘geprogrammeerd’ worden. Dit neemt door de complexiteit vaak een langere periode in beslag. Als je naar de bouwlocatie kijkt, lijkt het dus alsof er nog niet veel gebeurt, maar achter de schermen zijn we al volop bezig met de realisatie van jouw nieuwe woning.

Zodra deze voorbereidingen klaar zijn, gaat het ineens heel snel. In de fabriek worden in een relatief korte periode de verschillende onderdelen van je woning geproduceerd, gemonteerd, afgewerkt en naar de bouwplaats vervoerd. 

Op de bouwplaats

Op de bouwplaats zelf starten we met de ruwbouw. Hieronder vallen onder andere de fundering en de begane grondvloer. Deze zijn ‘gewoon’ van beton. Vanuit de fabriek worden de geproduceerde gevelelementen, binnenwanden, verdiepingsvloeren en ‘de kern’ van de woning geleverd. Deze elementen worden vervolgens door de vakmensen op de bouwplaats ‘in elkaar gezet’. Zelfs je badkamer is al bijna klaar wanneer deze op de bouwplaats arriveert. In een week tijd gaat het op de bouwplaats dus van een begane grondvloer naar een complete woning!

Daarna is het tijd voor de tweede fase: de afbouw. Tijdens deze fase draait het om de afwerking. De dekvloer, het spanplafond en de overige binnenwanden worden geplaatst. Ook wordt de elektra afgemonteerd en de verwarmings-, koelings- en ventilatiesystemen aangebracht. Je nieuwbouwwoning wordt behangklaar afgewerkt, wat betekent dat je de muren na oplevering dient te behangen en daarna indien gewenst kunt schilderen hoe jij het wilt. Parallel aan deze werkzaamheden wordt de omgeving ‘woonrijp’ gemaakt. De bestrating en de groen- en nutsvoorzieningen worden aangebracht. 

Een bezoek aan de bouwplaats

De vorderingen van je woning bekijk je natuurlijk graag met eigen ogen. Om die reden organiseren we gedurende de bouw een kijkmoment. Helm, laarzen en hesje aan en je bent klaar om te gaan! Het team zorgt ervoor dat je veilig op de bouwplaats jouw woning kunt bezichtigen.

Inmeetdag

Wil je exact weten hoe hoog de gordijnen moeten worden die je op het oog hebt? Of wil je weten hoeveel vierkante meter aan vloer je moet bestellen? De bouwvakkers gaan tijdens de inmeetdag graag voor je aan de kant, zodat jij het precies kunt opmeten. Tijdens de inmeetdag is het ook aanbevolen om de leveranciers of specialisten van jouw maatwerkproducten te laten langskomen voor inmeetafspraken. Zo heb je na oplevering geen lange lever- en wachttijden meer.

Voorschouw & oplevering

Tijdens de voorschouw krijg je de gelegenheid om te controleren of je woning volgens de afspraken is gebouwd. Is alles volgens plan en correct uitgevoerd? Eventuele onvolkomenheden kunnen zo vóór de oplevering worden opgelost. Het blijft immers mensenwerk. Tijdens de oplevering vindt de sleuteloverdracht plaats. Je bent dan officieel de eigenaar van je nieuwe woning!

Werkbare dagen

In de koop-/aannemingsovereenkomst staat hoelang de bouw contractueel gezien maximaal mag duren. Deze bouwtijd wordt uitgedrukt in werkbare dagen: de dagen waarop in de bouw wordt gewerkt. In de meeste gevallen loopt alles volgens planning, maar soms gooien bijvoorbeeld vorst of harde wind roet in het eten.

Heijmans Horizon

Onze houtskeletbouwwoningen zijn heel duurzaam. Wanneer je kiest voor een Horizon-woning, kies je voor een gezonde en duurzame manier van wonen. De woningen zijn 100% CO2-neutraal geproduceerd in Nederland en zijn gemaakt van natuurlijke, biobased materialen zoals hout. Een houtskeletbouwwoning heeft vele voordelen:

  • Duurzaam en beter voor het milieu 
  • 100% CO2-neutraal geproduceerd in onze fabriek 
  • Gemaakt van natuurlijke, biobased materialen 
  • Hout afkomstig uit ecologisch beheerde bossen 
  • Een aangenaam, stabiel en gezond binnenklimaat 
  • Goede isolatie 
  • Minder bouwvocht 
  • Goede luchtkwaliteit (damp-open) 
  • Energieneutraal 
  • En nog veel meer… 

Lees meer